torstai 5. tammikuuta 2017

Laattaa ja laminaattia, missä panostaa, missä pihistää ja miten?

Kevyitä väliseiniä kasaillaan parhaillaan ja aikataulullisesti ollaan siinä pisteessä, että pintamateriaalit pitäisi lyödä lukkoon. Ihan hetkeen ei toki vielä laminaatteja asennella, mutta siltä osin kuin valinnat sisältävät tilaustuotteita, on hyvä olla liikkeellä ajoissa.

 


Kirjoittelin täällä laattavalinnoista ja pienillä muutoksilla niillä mennään. Hintahaarukka niin laatoissa kuin laminaateissa tai parketeissahan on 5 euroa neliöstä satoihin euroihin neliö. Meillä on pinnoitettavaa lattia-alaa noin 200 neliötä, joten hintatason valinnalla on suuri merkistys rahanmenoon. keskimääräisellä 20 euron neliöhinnalla lattiapinnat maksaa 4000 euroa. 40 euron taas 8000 euroa. Erityisesti laattojen osalta pidimme tärkeänä löytää laatat, jotka pysyvät budjetin sietorajoissa, mutta kuitenkaan tekemättä liian suuria kompromissia laadun tai mieltymysten suhteen. Laattaa ei tule vaihdettua seuraaviin vuosiin ihan kovin helpolla, joten valintojen pitää osua kohdilleen.

Laattaa tulee suihkujen ja vessojen lisäksi alakertaan eteiseen ja lasten olohuoneeseen sekä pitkälle käytävälle sekä yläkertaan keittiöön. Keittiön ja alakerran laataksi halusimme 60x60 betonimaisen ja melko rouhean laatan. Keittiöön väri on valkoinen ja alakerrassa harmaa. Näiden tilojen menekki on yhteensä noin 60 neliötä. ABL-Laatoilta löytyi molempiin suorastaan täydellinen laatta. Fiandre Fahrenteit Frost ja Of cool blanco. Miehen suhteilla saimme näistä todella hyvän tarjouksen. Keittiö on täysin lukkoon lyöty. Alakerran osalta vielä hieman pohdiskelen valubetonin hiomista ja käsittelyä. Tuntuu melko tyhmältä maksaa isoja summia laatasta, joka itseasiassa näyttää lähes samalta, kuin betoni joka on jo valettu ja maksettu. Epäonnistumisen riski on kuitenkin aika iso, koska tekisimme tämän itse, joten hauduttelen asiaa vielä.

 Ison säästön teimme outlet-löydöllä ABL-Laatoista. Kodinhoitohuone, tekninentila, varasto ja saunan lattia sekä suihkutilojen upotettavan puuritilikön alusta tulevat 5 euroa neliö maksavalla 10x10 laatalla. Näiden osalta laattamenekki on 32 neliötä, joten tässä tulee ihan kiva säästö. Vertailuna: jos olisimme jatkaneet 60x60 laatalla myös em tilat, hinta olisi olut noin 1300 euroa. Nyt hinnaksi tulee 155 euroa. ABL-Laattojen ylivoimaisen normaalihintaisten laattojen valikoiman lisäksi, sieltä löytyy aika hyvä outlet-osasto myös siis. Kannattaa käydä katsomassa!

Lankkulattia olisi huikea, mutta on täysin selvää ettei budjetti taivu sellaiseen. Laminaatista taas en halua maksaa hurjia summia ja edullisemmistakin tuntuu löytyä ihan ok vaihtoehtoja. Bauhausista saa halvimmillaan 6,90 euroa neliö, mutta Bauhausin valikoimista ei meille löytynyt. Netistä löysin Parketti-Romanoff nimisen liikkeen ja sieltä hain tänään Ellet ja Panador mallipaloja. Nopea vertailu keittiön laattaan ja keittiön kaappeihin vahvisti valinnaksi Ellet Oak Royal White laminaatin ainakin olohuoneeseen. Hintakaan ei päätä huimaa, 11,90 euroa neliö.

 


Kun vertailuun lisätään vielä keittiön kaapinovi ei valinnasta ole todellakaan mitään epäselvää.

 


Nyt tuskailen vielä makuuhuoneiden kanssa... Tytöille haluaisin ehkä jotain lämpimämpää sävyä ja meidän makkariin Panadorin Versaille kalanruotoa. Pelkään, että kolme eri laminaattia ja kaksi eri laattaa aiheuttavat epäyhtenäisen ja sekavan ilmeen. Jotenkin en nyt kuitenkaan osaa päästää irti kalanruodosta ja mietinnässä on, jos kuitenkin tytöille tulisi tuota samaa valkoista kuin olkkarissa ja meidän makkariin ainoastaan eri.

 


Eli mistä pihistää ja mihin panostaa? Me panostetaan laattoihin ja siten, että oleskelutiloihin tulee hieman arvokkaammat laatat kuitenkaan ulkonäöstä tai laadusta tinkimättä. Pihistetään vastaavasti toissijaisista tiloista, kuten kodinhoitohuoneesta ja teknisestä tilasta. Saunan osalta ei ole mitään mieltä laittaa kallista laattaa, kun laatat jäävät kokonaan lauteiden alle näkymättömiin. Muiden, kuin laattalattioiden osalta pihistetään valitsemalla materiaaliksi laminaatti ja sekin edullisesta päästä. Jos näillä mennään, niin koko talon kaikki kaakelit ja laminaatit tulisi maksamaan noin 6000 euroa. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti