torstai 12. toukokuuta 2016

Hallittu(ko) kaaos

Taidamme olla nyt siellä henkisen rakentamisen syvimmässä kolosessa. Monet asiat alkavat selkiytyä ja itse talo hahmottua melko tarkkaa, niin sisältä kuin ulkoa. Yhtä aikaa päässä risteilee tuhat ja sata asiaa. Osaurakoilla rakentamisessa on yhtenä haasteena budjetin rakentaminen. Kun kaikki valinnat vaikuttavat seuraaviin ja yhden urakan hinta nielaisee budjetista aina tietyn määrän rahaa, on todella haastavaa yrittää hahmottaa kokonaisuutta. Vaarana on, että budjetti vaan kasvaa ja kasvaa loppua kohden.

Pyrimme kilpailuttamaan ja lyömään lukkoon mahdollisimman varhaisessa vaiheessa niin monta osa-aluetta, kuin vain on mahdollista. Tällä viikolla pitäisi ratketa iso kysymys eli runkotoimittaja. Meillä oli alusta ajatus betonielementtitalosta, mutta ainakin tässä vaiheessa näyttää, että betonielementit tulevat huomattavasti kalliimmaksi kuin EPS-harkko. Lisäksi iso asia on toimitusaika. Elementit olisi ollut mahdollista toimittaa vasta lokakuussa. Aikataulu venyisi niin paljon suunnittelusta, että elementit oli pakko hylätä. 

Toinen iso menoerä on LVIS-urakat. Tällä hetkellä on harkinnassa kaksi tarjousta LVI-puolelta. Tai oikeastaan yksi, joka kattaisi talon kaiken LVI-tekniikan ja toinen, joka kattaa edellisen, lukuun ottamatta vesi-ja viemäritöitä ja tiettyjä asennuksia. 

Kolmas osa-alue, josta ollaan pyydetty tarjouksia jo tässä vaiheessa, on ikkunat. Talossa tulee olemaan niin iso määrä ikkunoita, että haluamme selvittää ikkunoiden hinnan jo hyvissä ajoin. Tänään kilahti sähköpostin ensimmäinen tarjous ja ihan hyvältä näyttää!

Kirjoittelen kustakin osa-alueesta paremmalla ajalla! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti