sunnuntai 30. lokakuuta 2016

Ikkunoiden kilpailutus, Suomi vs. Viro?

Rakentaminen on yhtä valintaa... Välillä tuntuu, että ei vaan jaksa. Ei vertailla tarjouksia, punnita niiden hyvät ja huonot puolet, värit, materiaalit ääkkk! Alakerran ikkunat on jo tilattu ja ne tulee Virosta Klaasmerkilta. Ikkunat on todella edulliset, mikä johtuu pitkältä karmimateriaalista PVC:stä. Tämän illan kuuma peruna on yläkerran isot ikkunat. Ikkunat on 2940 korkeat ja monella tavalla tärkeä elementti talossa. Ja näitä on vatkattu. Piirustuksissa ikkunat on harmaat. No ensimmäinen ajatus oli, että ehkä kuitenkin puun väriset. Sitten mietimme valkoisia. Ja  nyt olemme kaiken jälkeen päätymässä harmaisiin. Huoh!

Kuva: Avarrus Arkkitehdit Oy


Tarjouksia lähdimme jo hyvissä ajoin pyytämään Virosta kolmesta eri liikkeestä. Haapsalu Uksetehas, Klaasmerk ja Lasita Aken. Klaasmerk on alusta asti ollut ylivoimainen hintansa puolesta ja Lasita hylättiin Tallinnassa käynnin jälkeen vääränlaisten karmien johdosta.

Jäljellä on siis Haapsalu ja Klaasmerk. Näiden kahden merkittävin ero on, että Klaasmerkin karmit on PVC-muovia ja Haapsalun puuta. Haapsalun ikkunat olisi kaikinpuolin meille sopivimmat ja laadukkaan oloiset. Valitettavasti myös kalliit.  Kanssarakentajillamme on hyviä kokemuksia Klaasmerkista, joten olisin taipuvainen ottamaan sieltä, vaikka lähtökohtaisesti PCV materiaalina ensin mietitytti. Tänään sain kuitenkin vastauksen viimeiseen tarjouspyyntöön, joka aiheuttaa taas vähän päänvaivaa.

Nimittäin Klaasmerk ei pysty tekemään tällä ikkunakorkeudella niin leveitä ikkunoita, kuin haluaisimme. Lyhyen sivun ikkunat olisi noin 2040 ja levein mahdollinen heillä on 1740. Mahdollista olisi ottaa kolmen 2040 ikkunan sijaan  kaksi 1720 ja kaksi 1302. Ja vastaavasti leveälle sivulle kahden leveän sijaan kolme. No tämähän ei ole sinänsä ongelma, mutta tuo ikävästi karmia ikkunaan lisää.

Google on laulanut jälleen ja sitkeys tuotti tulosta. Törmäsin kotimaisen ikkunavalmistajaan Piklas. Pilas tarjoaa puu-alumiini-ikkunota. Yrityksellä on huikean hyvä verkkokauppa, josta pystyy suoraan laskemaan kokonaishinnan ikkunoille. Hinta oli todella hyvä. Aurinkosuojausta ei ole mahdollista valita verkkokaupassa ja ehdin jo kiristellä hampaita, että tähänkö nämä ikkunat kaatuvat. Meillä on nimittäin todella aurinkoinen tontti ja aurinko paistaa sisään ihan koko päivän. Ei voi ajatellakaan, että ikkunat tulisi ilman suojausta. Yksi puhelu asiakaspalveluun ratkaisi tämän. Sain muutamassa tunnissa tarjouksen, johon oli laskettu mukaan myös aurinkosuojaus. Ja hinta oli todella hyvä. Piklaksen hinta oli lähes 8.000,00 euroa halvempi kuin Haapsalun. Yksi asia pois päiväjärjestyksestä!

Laitan vielä vertailun vuoksi pari hintaesimerkkia:

Haapsalu Uksetehas  1840 x 2990  1.835,00 e
Piklas                         1840 x 2990   1.000,35 e
Piklas                         1970 x 2160     809,87 e
Klaasmerk                  1970 x 2160     451,30 e

Kilpailutimme muuten samalla isoja lasiliukuovia ja ne päädyttiin tilaamaan Virosta todella hyvällä hinnalla. Näistä myöhemmin lisää!

1 kommentti: