maanantai 14. marraskuuta 2016

Pakettitalo vai osaurakointi?

Ensimmäinen iso ratkaisu rakentamisen suhteen oli miten rakennuttaa. Avaimet käteen-pakettina vai pilkkoakko rakennuttaminen osaurakoihin? Mikäli vaan sopiva talomalli valmistajien mallistosta löytyy, niin voisin kuvitella avaimet käteen-paketin olevan ihan kelpo vaihtoehto. Meillä ei löytynyt, joten se oli suoraan poissuljettu vaihtoehto. Lisäksi olen kuullut paljon kokemuksia siitä, että avaimet käteen ei loppujen lopuksi ole koskaan ihan täysin sitä.



Osaurakointi on rehelisesti sanottuna todella raskas rakennuttamisen muoto. Jotta säästöä oikeasti tulee, täytyy oman projektinjohdon osuus olla korkea. Ja se tarkoittaa isoa määrää työtä. Kilpailuttaminen, tarjousten vertailu, urakoitsijoiden valinta ja vertailu. Lista on loputon. Samoin riski siitä, että budjetin osalta mennään pahasti alakanttiin, kun urakoitsijoiden väliin jääkin jotain, mikä ei kuulu kenellekkään, on mahdollista. Samoin urakoitsijoiden aikatauljen yhteensovittaminen on aikaa vievää.

Meillä päädyttiin ratkaisuun, jossa rakennusprojekti jaettiin seuraaviin kokonaisuuksiin:

- maatyöt- ja pohjat
- runko- ja sisätyöt
- katto
- LVI-kokonaisuus
- sähkökokonaisuus

Tavoitteena oli löytää urakoitsijat, jotka tekisivät mahdollisimman isoja kokonaisuuksia. Onnistuimme tässä hyvin ja ainakin näin projektin alkupuolella olen todella tyytyväinen tähän ratkaisuun ja valintoihimme. Isoimmat kokonaisuudet on runko- ja sisätyöt ja LVI-kokonaisuus. Ensimmäiseen valitsimme kolmesta ehdokkaasta Kauno Rakennuksen ja LVI-urakoitsijaksi Spigot Oy:n  maanrakennustyöt tekee Sven Lindroos Yhtiö. Tässä vaiheessa ainakin en voi kuin kehua kaikkia.

Luotettavat urakoitsijat on luonnollisesti avain onnistuneeseen projektiin. Osaurakoinnissa asiantunteva ja tunnollinen valvoja on kuitenkin kaikista tärkein. Niin ja ne pitkät hermot...

Se on vielä sanottava, että ilman kanssarakentajaamme, jolla on jo vankka kokemus rakentamisesta, ei tästä meidän projektista olisi tullut yhtään mitään. Rakennuskonsultti olisi ollut meillä ihan ehdoton. Menekkien laskeminen ja ylipäänsä kaiken tarvittavan huomioiminen olisi ollut mahdotonta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti